top of page

המדריך לשינה טובה ומתוקה
למידת הרדמות עצמאית תינוקות

מאחר ושלי היא יוזמת ׳המדריך לשינה מתוקה׳ החלטנו (בעקבות בקשות שלכם) להשאיר פה את הנחיות המדריך, אנחנו יודעות שזה עבד עד כה לאלפי הורים, כי העובדה היא שאתם חוזרים ופונים ומחפשים. אז אומנם קבוצת הפייסבוק של השינה הפכה לקבוצת ׳בריא-לי׳ בה ניתן לשאול שאלות בכל מה שקשור להתמודדות עם ילדכם במגוון הנושאים של משחק הקלפים, אך כאמור, ולפי ׳המדריך לשינה מתוקה׳ הכל קשור. 

כדי שילדיכם יוכלו להירדם באופן עצמאי עליהם לגדול כילדים עם מסוגלות, עצמאות, לדעת את היכולות והכוחות שלהם, וכל זה בכך שאתם, ההורים, תאמינו בהם, ותגדלו אותם להאמין בעצמם. זאת תעשו על ידי:

כשהם קטנטנים תאמינו בהם וכשהם קצת יותר גדולים, אפילו בני שנתיים פלוס, תעזרו להם להרגיש שייכים. תוכלו לקרוא על כך ב׳הבית של כולנו׳ איך לגרום להם להרגיש שייכים. למדו אותם על הכוחות שלהם, ממש כמו שכתבנו בסדרת ׳הכוחות שלי׳. כמובן גם בסדרה הנוכחית ׳שינה טובה ומתוקה׳ שמרנו על הכללים החשובים של לימוד הרדמות עצמאית .

המדריך לשינה מתוקה מאז שנת 2011 / מאת שלי פורפר-רוזן

לפני שאתחיל ללמד על הרדמות עצמאית, ישנם שני כללים חשובים: 

לכל אורך התהליך אם אתם ההורים מרגישים שזה לא נכון לילדיכם או לכם, זה לא באמת משנה, אתם לא עושים את התהליך. למה? כמו בכל דבר בחיים וכמו שאנחנו מלמדות במשחק ׳בריא-לי׳, אל תעשו ואל תלמדו את ילדיכם משהו שאתם לא שלמים איתו. אז מה יקרה? אחד מהשניים- או שתצליחו למצוא פתרון אחר יותר מתאים, או שתחזרו יום אחד למדריך ותרגישו שהוא אכן נכון ללמידת הרדמות עצמאית גם לכם וגם לילדיכם.

ממתי ניתן ללמד הרדמות עצמאית? בטוח לא מתחת לגיל חמישה חודשים, אז אין עדיין מספיק מלטונין (ההורמון המופרש במוח הגורם להירגעות ולהקלה בהרדמות בעקבות כך). אך קחו בחשבון שכל תינוק מתפתח אחרת, ויכול להיות שיהיו תינוקות שגם בגיל חמישה חודשים לא יהיה להם מספיק מלטונין וזה פחות יתאים ללמד אותם. לכן ההמלצה היא ממתי שאתם מרגישים שזה נכון לתינוקכם. איך תדעו? זה שלכם, הכרות עם ילדיכם והמסוגלות שלו. כן, גם כשהם קטנטנים. בכל מקרה, אם נראה שחלילה הם סובלים או במצוקה ברור שזה לא מתאים ללמד אותם להירדם בכוחות עצמם ותצטרכו להמתין. 

עם כל הכבוד להמלצות המומחית (שהיא אני(-: ) , אתם הקובעים, אתם המחליטים, אתם יודעים הכי טוב אחרי שקראתם והבנתם מה צריך לעשות מה יתאים לילדכם. 

 *כל מה שתחליטו ליישם משיטת המדריך לשינה מתוקה, היא באחריותכם בלבד

הרדמות עד גיל חמישה חודשים לפחות
מה קורה עד שניתן ללמד הרדמות עצמאית?
קודם כל חשוב שתדעו שכל תינוק מסתגל אחרת לעולם, לכן אם אתם כבר הורים ואף פעם לא קרה לכם שהיה לכם קשה להרדים את ילדיכם אז כנראה שהפעם לתינוק/ת הזה יותר קשה. למה? כך יצא. באמת, לא עשיתם שום דבר לא בסדר. אתם ממש בסדר גמור.
יש תינוקות שצריכים יותר עזרה כדי לישון כי פיזיולוגית אין להם מספיק מלטונין וכי ההסתגלות לעולמנו יותר קשה לו.ה. זכותו.ה
מה אל תעשו? אל תלכו ליועצת שינה שתטען שיש לה פתרון עבורכם! עד גיל חמישה חודשים, אני נשבעת לכם, אין לה! אתם סתם תהיו מתוסכלים שתגלו את זה, נפשית בעיקר, וסביר שגם כלכלית.

מה כן תעשו?
1.שעות שינה מומלצות בהתאם לגיל ומשקל- תבדקו באתר משרד הבריאות ו/או רופא הילדים ו/או אחות טיפת חלב כמה תינוקכם אמור לישון רצוף וכמה אמור לאכול ב24 שעות השעות ביממה. זה קשור גם למשקלו. לכן תמיד אמליץ להתייעץ עם גורם רפואי שרואה, שוקל ובודק את תינוקכם. בהתאם למשקלם יוכל להגיד לכם על שעות השינה הרצופות (או לא) המומלצות להם.
2.יומן שינה ואוכל- תילמדו אותם! תכינו רשימה מסודרת, באיזו שעה הם נרדמים, כמה זמן היו ערים, מהם סימני העייפות שלהם. כמה זמן ישנו. תבינו אותם ונסו לפי זה להרדים אותם בהתאם. שגרה מומלצת לכל גיל תוכלו למצוא בספר הורוד של הלוחשת לתינוקות. נסו לעקוב אחריה, אך גם, לא בפנאטיות. פשוט שיהיה לכם איזשהו ציר שלא תהיו בתוהו מוחלט .
3.עבורכם-  נסו לא להיות סביב השינה כל הזמן, במיוחד מי שבחופשת לידה, זה מעייף ממש. מה תעשו? תבקשו עזרה! ממי? מכל אחד/ת שאתם סומכים עליו. אין לכם קרובי משפחה כאלו? מצאו מישהי בתשלום על זה!!! תוציאו את הכסף שלכן! על עזרה כזו! שתוכלו לישון קצת, שתוכלו לנוח, שלא רק אתן תרדימו במהלך היום. אין לכם כסף וגם לא משפחה שתעזור? כמעט בכל עיר היום יש שירות בעירייה של אמהות מתנדבות 'אם לאם', חפשו את השירות בעירייה שלכם. הוא ללא עלות ועוזר המון. אתן יודעות שנעשה מחקר וגילו שאמהות עייפות שניסו שעות להרדים לא הצליחו רק בגלל העייפות והתסכול, ומי שלא הייתה מתוסכלת ועייפה הצליחה להרדים הרבה יותר מהר? הדרך היחידה שלכן לצאת מהמעגל הזה היא לנוח ולישון, ואז סביר להניח שגם ילדכם יצליחו. אל תחפשו פתרונות אחרים לשינה כי עד גיל חמישה חודשים באמת שחוץ ממה שכתבתי למעלה אין ולא משנה מה ימכרו לכם.
אבות ואמהות (בני ובנות הזוג שלא בחופשת לידה), אתם עייפים גם ומאוד. סביר שאתם עובדים, ורואים את בת/בן הזוג שלכם לא ישנים, מתוסכלים ועצבנים, ואני מניחה שגם אם הן מבקשות עזרה, קשה לכם גם. כולכם עובדים קשה, כולכם במצב שביר בגלל חוסר השינה והסתגלות לתינוק/ת קטן. גם אם הוא לא ילד ראשון, ישנה הסתגלות מחודשת. נסו להבין את מצב בת הזוג שעברה לידה שמושפע כרגע מהרבה גורמים אחרים ומחוסר השינה גם. נסו לעזור, אבל אם גם לכם קשה עודדו את עניין העזרה מבחוץ ואפילו תקבעו אותה. שימו לב לכל שינוי במצב הרוח, חוסר שמחה ותסכול קשה. אל תתביישו לבקש עזרה מקצועית אם זה מגיע לכך. זה שאתם עובדים, לא אומר שלכם קל יותר או שאתם לא צריכים עזרה. זה כן אומר שיותר קל לכם להסתכל על המצבב 'מבחוץ' ולהוביל לעזרה הרצויה. אז השתמשו בכח הזה שלכם כי הוא חשוב לבת הזוג , לכם, לתינוק ולשאר המשפחה.
תזכרו בשביל שיהיו לכם כוחות צריך גם כוח כדי לדעת מתי לבקש ולקבל עזרה שהיא מתאימה, ולהבין שלא תמיד אפשר לעשות הכל לבד. 

הרדמות עצמאית מגיל חמישה חודשים ואילך (לשיקול דעת ההורים)
חשוב להבהיר שמטרת השיטה היא ללמד את ילדנו להירדם בכוחות עצמם החל מגיל חמישה חודשים ואילך, להחלטתכם.
אז השאלה המתבקשת היא אם נוצרת בגופם היכולת הפיזיולוגית, כלומר המלטונין המופרש במוח עולה, מדוע זה לא מספיק כדי שילמדו להירדם בכוחות עצמם? והתשובה היא: בדיוק כמו כמעט בכל למידה בחיינו זה שיש את היכולות המוחית זה לא תמיד מספיק. לפעמים צריך ללמד וגם ללמוד ויותר חשוב, להבין שהם יכולים לעשות זאת. ולכן, למידת ההרדמות העצמאית נדרשת. לעיתים היא פשוט תקרה אך לרוב, כך העובדות מספרות, כן נצטרך ללמד את ילדנו כיצד להירדם בכוחות עצמם.
וזאת תעשו, לפי שיטת המדריך על-ידי כך שתהיו שם עבורם, תמצאו מה מרגיע אותם, תרגיעו אותם וכך הם יראו שהם יכולים ומסוגלים. כל זה  בדרך הטובה, מכילה ורגועה. זה לא אומר שלא יהיה בכי, אבל אתם שם עבורם כדי להרגיע , להכיל, לעודד, ללמד ולהראות להם שהם יכולים לעשות זאת.
הרי אתם פונים ללמד אותם הרדמות עצמאית שגם הם סובלים, אם היו נרדמים ברגע , בניענוע, בהנקה, בעגלה, עם בקבוק ועוד, סביר שלא הייתם מוטרדים ובצדק. העיקר שהם נרדמים ומהר וישנים שינה טובה של כמה שעות עד ליקיצה או להאכלה הבאה. מעבר לכך שכידוע שינה טובה דרושה לכל בני האדם ובמיוחד לתינוקות בשנים הראשונות לחייהם, כדי שלא יהיו עייפים, מתוסכלים ולא מספיק עירניים לגדול, להתפתח וללמוד דברים חדשים, שלא לדבר על המוח שגדל ומפתח גם בזמן השינה בשנה הראשונה לחיים.
אם זה לא עובד לכם כשהם הגיעו לגיל שנראה לכם שאפשר להתחיל, תדעו שתוכלו לחזור ולנסות ללמד אותם שוב כעבור חודש/ חודשיים וכך הלאה. הרדמות עצמאית ניתן ללמוד בכל גיל, גם אם התלות להירדמות נעשתה ארוכה יותר וקשה יותר. ברגע שאתם תאמינו בתהליך, תאמינו בהם שהם יכולים ו/או תראו אותם סובלים שהם לא נרדמים או מקיצים אחרי 40 דק בכל שינה ולא מצליחים לעשות שינות ארוכות, זה יעבוד לכם ולהם.

המדריך לשינה מתוקה כך תעשו זאת:
1.מתי מתחילים?- מתחילים בשנת הערב מאחר וזה יכול לקחת זמן עד שעתיים ולא נרצה להתחיל ביום ולפספס שינה של יום. אחרי ׳טקס השינה׳ בערב שימו אותם במיטה ואמרו ׳לילה טוב׳ או כל דבר אחר שאתם מאחלים להם בלילה.  ומהרגע הזה כל  ההרדמות יהיו אותו הדבר . כלומר ב׳הרם/הורד׳ או ׳הרגע/הורד׳ לבחירתכם). זיכרו! מה שבאמת חשוב בגישה הזו זה: ההרגעה, החיבוק , ההכלה, ולא משנה באיזו דרך, העיקר שיעבוד להם ואכן ירגיע אותם.
2.מה עושים? אם הם מתחילים לבכות ברגע שהנחתם אותם במיטה, אחרי טקס השינה, אתם יכולים לעשות כל דבר כדי להרגיע אותם. זכרו, אנחנו מלמדים אותם. המטרה היא דרך ההתנהגות להראות להם שהם יכולים ומסוגלים! אך ברוגע, אהבה, הכלה ובדרך נעימה. אתם מכירים אותם הכי טוב ותצטרכו ללמוד מה ירגיע אותם. תוכלו לנסות: להניח עליהם יד, לדבר בקול רגוע: אמא/אבא פה, הכל בסדר, אתם הולכים לישון עכשיו מתוקים.. וכו׳.
אתם יכולים לנסות לרכון אל המיטה ולחבק כשהם במיטה, או להרים אותם על הידיים, לעשות סיבוב בחדר, לדבר , לשיר, באמת כל דבר שיראה להם שהכל בסדר ואתם שם איתם. כשהם נרגעים אפילו לרגע, שימו אותם שוב במיטה, גם אם לשניה כי החלו שוב לבכות, ומיד תרגיעו אותם בדרך שעובדת להם. אגיד את האמת: הגיוני שיהיה בכי, הם לא יכולים לדבר, הם לא יודעים שהם יכולים לנסות ללמוד להירדם בכוחות עצמם, ולכן הרוגע שלכם והביטחון שלכם בתהליך ובזה שהם יכולים ואתם יכולים ללמד אותם זה הדבר הכי הכי חשוב. כן חשוב לי שתשימו לב שהם לא מתישים את עצמם בבכי. אם כך הדבר, שווה לעשות הפסקה, להרדים אותם איך שהם רגילים, ולחזור לכך עוד שבוע-שבועיים או חודש, לפי מה שתחליטו. אם אתם כן מצליחים להרגיע אותם, זה יכול להיות סממן חיובי להמשיך בתהליך, אבל שוב- להחלטתכם בלבד.

3.מי ההורה שמוביל את התהליך- מומלץ שיהיה ההורה שמאמין בתהליך ומאמין בילד שהוא אכן מסוגל ויכול.
4.כשהם שוב בוכים לאחר שנרגעו גם אם לכמה רגעים- הרימו שוב והרגיעו באותה דרך. חשוב שאתם תהיו רגועים ומכילים. דברו אליהם, הרגיעו אותם במילים טובות, בחיבוק, ליטוף ורוגע, כל מה שעובד, ואז בשנייה שנרגעו, שוב שימו אותם במיטה. 
5.בכל התעוררות בלילה שלא לאוכל- חיזרו על הרם/הורד, הרגע/הורד, או אותה שיטת הרגעה שעזרה, בדיוק כמו שעשיתם בתחילת הערב.
6.המטרה- להצליח להרגיע אותם בכל דרך אבל להראות להם שהם מסוגלים להירדם בכוחות עצמם. הגיוני שבהרדמה הראשונה יהיה לכם קצת יותר קשה לצאת מהחדר כי ההרגעה שלכם תהיה נחוצה להם יותר, אבל בימים אחריה כבר יהיו כמה דקות של רגיעה ואז תצאו מהחדר, גם אם רק לרגע, כדי שלא תצרו תלות בהרדמה בנוכחות שלכם.
7.ההרדמות ביום למחרת- אתם עושים בדיוק  אותו הדבר כמו שעשיתם אתמול (הרם/הורד וכו')
8.כמה זמן לעשות הרם/הורד במהלך היום- לשנת בוקר וצהריים נסו להרדים כשעה, בשיטה בה הרדמתם בלילה הקודם. אם לא עובד, תגידו בוקר טוב, תוציאו אותם, והקדימו בחצי שעה את חלון השינה הבא. אם הם מאד עייפים הקדימו ביותר, לשיקולכם. אנא התייעצו עם גורם רפואי גם כדי שלא יפספסו הרבה זמן שינה החיוני להתפתחותם. ההמלצה היא לעבוד לפי חלונות השינה המומלצים ע״י גורמי הבריאות+ שיקול הדעת שלכם לפי הכרות הילד מתי הוא עייף.
9.שינה מחוץ לבית – ב-5-7 ימים ולילות ראשונים לתהליך אני ממליצה שכל השינות יהיה בבית במיטה שלהם. אבל ברור שיש מצוי ויש רצוי אז אם אין ברירה ושינה אחת או כמה שינות לא יהיו בבית אל תרגישו רע, קורה.
נסו שירדמו בעגלה או באוטו אם אתם מחוץ לבית ונסו שלא להחזיר אותם להרגלים קודמים. ייתכן שכשתחזרו לתהליך, אפילו אם יום למחרת, עלולה להיות רגסיה קלה. אל תתבאסו. לא קרה כלום! המשיכו בשלכם ללמד ולהתמיד וזה יעבור.

בהצלחה!

bottom of page